Frans Hals museum HOF en HAL

Uitgangspunten:  transhistorisch: oud & nieuw / een mix tussen historisch en hedendaags / beeld cultuur / kunst en maatschappij

Frans Hals museum HOF en HAL  in Haarlem zijn twee musea die op steenworp afstand van elkaar liggen.
Beiden locaties zijn een bruisende plek met een spannende en vooruitstrevende programmering die drie smaken biedt: oude en hedendaagse kunst en een prikkelende mix van beide. Gepresenteerd in een innovatieve vorm waarbij aandacht voor aandachtig kijken (visuele geletterdheid) gecombineerd wordt met een actieve houding van de bezoeker.

 

HOF: Groot Heiligland 62, HAL: Grote Markt 16

Culturele hotspot, architectonische hutspot

Het Frans Hals Museum is verdeeld over twee locaties: Hof en Hal. Ze liggen een kleine maar fijne wandeling door historisch Haarlem uit elkaar.

Locatie Hal is dé culturele hotspot aan de Grote Markt en tegelijkertijd is het een architectonische hutspot. Het is namelijk een mengeling van drie verschillende gebouwen, allemaal uit een andere eeuw: de Vleeshal, het Vishuisje en de Verweyhal. Een verfrissende verbouwing is aanstaande. Daarna zullen de drie panden harmonieuzer op elkaar aansluiten dan ooit.

Op locatie Hof, waar nu kunstschatten onderdak hebben, woonden oorspronkelijk oude mannen. In de Gouden Eeuw genoten ze hier van hun gouden jaren. Maar sinds 1913 wordt rond het binnenhof aan het Groot Heiligland de stedelijke kunstcollectie tentoongesteld, met tal van hoogtepunten uit diezelfde Gouden Eeuw.

Website van Frans Hals HOF en HAL